Morgen is dit weblog jarig. Dan bestaat het precies één jaar en dat lijkt me een goede gelegenheid om het eens over de ‘kringloop van het jaar’ te hebben.
Als volkstuinder bij de Vereniging Vrienden van Sloterland en als ouder van kinderen op het Geert Groote College te Amsterdam, maar ook door een tijd lang ‘weerspreuken’ te hebben verzameld, ben ik mij waarschijnlijk wat meer dan gemiddeld bewust van het ritme der seizoenen.
Tuinieren brengt een mens heel dicht bij de cyclus van ontkiemen, groeien, bloeien, oogst en vertering. Het maakt je ook net iets bewuster van de samenhang tussen aarde, hemel, het weer en het voedsel dat je eet. Een bijenvolk volgen in haar ontwikkeling voegt daar weer andere inzichten aan toe.
Met kinderen op de Vrije School kom je opeens in aanraking met een jaarlijks terugkerende reeks ‘christelijke’ feestdagen, meestal bewust knipogend naar natuurgebeuren en oeroude, heidense folklore. Steiner zelf weet uit die kringloop van alles over de aarde, de mensen en de kosmos af te leiden. De vier seizoenen laten zich natuurlijk ook gemakkelijk plaatsen in een samenhang met de vier temperamenten en de vier elementen. Twaalf maanden en twaalf zintuigen, dat geeft nog wat meer stevigheid. En als je bedenkt dat een platonisch wereldjaar 25.920 jaar duurt, dat een mens elke dag ongeveer 25.920 keer in- en uitademt en gedurende een heel leven van 72 jaar ruim 25.920 keer wakker wordt en gaat slapen, dan voel je je onwrikbaar opgenomen in een indrukwekkend kosmisch verband. Toch?
Dat veel van die samenhang eigenlijk alleen in bepaalde delen van Europa op enigerlei werkelijkheid gebaseerd is, valt bij zoveel overduidelijke verbanden gemakkelijk over het hoofd te zien. En dat het sterrenbeeld van iemand die, net als ik, op 28 maart geboren is, geen Ram is maar Vissen, gelooft niemand. (Toch is het echt zo!) Maar hoe redden we het met de klimaatverandering, die straks de hele boel in de war gaat gooien? En hoe moet dat met Albert Hein, die al in september marsepein en pepernoten verkoopt, minstens een maand vóór de intocht van Sinterklaas chocoladeletters aanbiedt en op de gekste momenten van het jaar ‘proefstolletjes’ in de schappen legt? Hollen we de pompoen dit jaar voor Sint Maarten uit of voor Halloween? En krijgen we kadootjes van Sint Nicolaas of van Santa Claus, of van allebei? Is het niet veel efficiënter als die twee eindelijk eens gaan fuseren? Leveren we Hemelvaart in of toch maar Pinksteren, om straks gezellig met het hele land Suikerfeest te kunnen vieren?
Lieve lezenden, maak u geen zorgen. Al kapseist morgen de hele kosmos, één ding blijft zeker: het is precies een jaar geleden dat Janiek dit weblog begon.
Update 24 oktober 2008: Het jaar is nog ronder dan ik dacht: gisteren stond ik weer aan de kassa van de natuurwinkel, tegelijk met de buurvrouw die mij een jaar geleden inspireerde tot mijn eerste blogje. Nu wilde zij het feit dat zij engelen kon ervaren graag met andere mensen delen. Daartoe had zij een zaaltje in een spiritueel centrum afgehuurd en zag in mij ook wel een kandidate om aan zo’n gebeurtenis deel te nemen. Wij zaten immers op dezelfde golflengte. Ik vroeg mij af hoe ik die indruk gewekt heb….
Gefeliciteerd met de verjaardag van je blog. En nog vele jaren 😉
Hoi hoi Janiek,
ook namens mij van harte gefeliciteerd met de eerste verjaardag van je blog! Dat er nog vele jaren mogen volgen!
Wij genieten ook van de seizoenen: het is weer paddestoelentijd! Yummie!